Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij mail ons dan.

Wat voor een organisatie is energiecoöperatie Duurzaam Overloon! U.A. ?

Energiecoöperatie Duurzaam Overloon! U.A. is een postcoderoos organisatie met het doel om groene energie op te wekken voor haar leden. De coöperatie is eigenaar van de installaties en geeft paneeldelen uit aan de leden via certificaten die de cooperatie heeft verkocht. Duurzaam Overloon heeft in totaal 1140 zonnepanelen in haar bezit en heeft ook 1140 certificaten uitgegeven. Het bezit van een certificaat staat dus gelijk aan de opbrengst van één zonnepaneel. Het kopen van de certificaten moet je zien als een belegging waarbij de opbrengst jaarlijks kan wisselen. de opbrengsten bestaan uit twee componenten.

Het 1e component is de teruggave van de betaalde energiebelasting. De coöperatie heeft de toezegging van de belastingdienst dat gedurende 15 jaren de energiebelasting van haar leden vergoed wordt. Hiervoor zijn wel spelregels.

  • Je krijgt over het opgewekte vermogen bij Duurzaam Overloon de energiebelasting terug mits je dat vermogen als eigenaar van een certificaat thuis ook verbruikt hebt.
  • De teruggave krijg je over maximaal 10.000 KWh per jaar.

Daarnaast verkoopt Duurzaam Overloon de energie die wordt opgewekt door de installaties aan de groene energie maatschappij Greenchoice. De opbrengsten daarvan worden gebruikt om de kosten van de organisatie en het onderhoud van de installaties van te betalen. De opbrengsten die overblijven worden jaarlijks verdeeld onder de leden en vormen daarmee het 2e component van inkomsten op de inleg.

Wanneer worden de opbrengsten uitgekeerd?

1e component: de energiebelasting.
Je krijgt aan het begin van elk jaar de betaalde energiebelasting terug over het opgewekte vermogen van het voorgaande jaar mits je dat vermogen ook zelf hebt afgenomen van een energieleverancier. Je krijgt over maximaal 10.000 KwH de energiebelasting terug. Als je bent aangesloten bij Greenchoice als energieleverancier dan zal de coöperatie de teruggave voor je regelen. Ben je bij een andere energieleverancier dan moet je daarvoor zelf een en ander doen. Je krijgt daarvoor documenten van de secretaris in de mail. Je energieleverancier maakt het geld naar je over en dus niet de coöperatie.

2e component: verkoop van de opgewekte energie.
Je krijgt, na vaststelling in de ledenvergadering, van de coöperatie jaarlijks een uitkering gebaseerd op de verkochte stroom die is opgewekt door de panelen na aftrek van gemaakte kosten. De kosten van de coöperatie bestaan uit onderhoud van de installaties, administratie- en verzekeringskosten.
Het is dus niet zo dat de stroom die wordt opgewekt met de panelen in de coöperatie wordt verrekend met je eigen energienota. Dat deel is dus niet zichtbaar op de factuur van je energie leverancier.

Waar kan ik mijn EAN nummer vinden?

Het EAN nummer staat vaak op de (jaar)afrekening van de energiemaatschappij. Je kunt het ook opzoeken op de website: www.eancodeboek.nl. Wij vragen u bij de jaarlijkse opgave naar het nummer omdat dit door een verhuizing kan wijzigen. Elk adres met een elektra aansluiting heeft namelijk een eigen EAN code. bij een gasaansluiting heeft het ook hiervoor een aparte EAN code.

Hoe bereken ik hoeveel panelen ik nodig heb?

  • Neem je totale jaarverbruik
  • Neem daar 90% van
  • Deel dat getal door 260
  • Rond de uitkomst af naar een heel getal

Indien het jaargebruik boven 10.000 kWh is zal er geen teruggaaf van energiebelasting zijn over het deel boven de 10.000 kWh. Meer als 38 panelen aanschaffen is dus financieel niet interessant. Het mag natuurlijk wel als je bijvoorbeeld vanuit principe je eigen energie wilt opwekken.

Wat voor aansprakelijkheid heeft de coöperatie?

De coöperatie is notarieel vastgelegd met een uitgesloten aansprakelijkheid (U.A.), dat betekend dat de leden niet aangesproken kunnen worden voor schulden of vorderingen van de coöperatie.  De leden zijn dus uitgesloten van claims of aansprakelijkheden die de coöperatie aangaat.
Om de de risico’s zoveel mogelijk af te dekken heeft de coöperatie een bedrijven aansprakelijkheid verzekering, een bestuursaansprakelijkheid verzekering en een panelen verzekering afgesloten.

Wat zijn de inkomsten van de coöperatie?

De coöperatie heeft inkomsten van de verkochte energie en van de ledenfee die een energieafnemer meestal betaald als een coöperatielid ook de energie afneemt van de maatschappij waar de coöperatie de energie aan verkoopt. Het is dus gebruikelijk dat de leden gezamenlijk de energie inkopen van dezelfde maatschappij die ook de stroom afneemt van de coöperatie.

Moet ik een nieuwe meter hebben als ik meedoe?

Omdat de panelen niet op je eigen dak liggen maar op het Oorlogsmuseum hoeft je installatie niet aangepast te worden. Deze extra kosten heb je dus niet en je meter heeft dus geen aanpassing nodig.

Hoe gaat de verrekening in zijn werk als je niet aansluit bij de energie leverancier die de coöperatie kiest. Wie verstrekt de gegevens?

Indien een lid geen klant is van de energie leverancier van de coöperatie (Greenchoice) dan zal de coöperatie een mail sturen aan het betrokken lid met daarin de een opgave van de opgewekte energie van betrokken lid en een kopie van de belasting beschikking. Dit lid gaat dan zelf bij zijn eigen leverancier de energie belasting terugvragen.

Moeten leveranciers meewerken aan de verrekening of zijn er ook die dat niet doen?

Energie leveranciers zijn niet verplicht om mee te werken aan de regeling. Er zijn er die hier niet aan meewerken! Vraag dat dus altijd eerst na voor je een contract aangaat. De partij die door de coöperatie wordt gecontracteerd werkt hier natuurlijk aan mee.

Moeten de paneeldelen op dezelfde naam staan als het energiecontract waarmee de energiebelasting verrekend moet worden?

Ja, om de betaalde energiebelasting te kunnen verrekenen moet het energiecontract op dezelfde naam staan als de paneeldeel certificaten. Het contract met de coöperatie kan wel worden aangegaan op een “en/of” vermelding.