Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij mail ons dan.

Waar kan ik mijn EAN nummer vinden?

Het EAN nummer staat vaak op de (jaar)afrekening van de energiemaatschappij. Je kunt het ook opzoeken op de website: www.eancodeboek.nl. Wij vragen u bij de jaarlijkse opgave naar het nummer omdat dit door een verhuizing kan wijzigen. Elk adres met een elektra aansluiting heeft namelijk een eigen EAN code. bij een gasaansluiting heeft het ook hiervoor een aparte EAN code.

Hoe bereken ik hoeveel panelen ik nodig heb?

  • Neem het totale jaarverbruik
  • Neem daar 90% van
  • Deel dat getal door 260
  • Rond de uitkomst af naar een heel getal

Indien het jaargebruik boven 10.000 kWh is zal er geen teruggaaf van energiebelasting zijn over het deel boven de 10.000 kWh. Meer als 38 panelen aanschaffen is dus financieel niet interessant. Het mag natuurlijk wel als je bijvoorbeeld vanuit principe je eigen energie wilt opwekken.

Wat voor aansprakelijkheid heeft de coöperatie?

De coöperatie is uitgesloten aansprakelijk, dat betekend dat de leden niet aangesproken kunnen worden voor schulden of vorderingen van de coöperatie.  De leden zijn dus uitgesloten voor claims of aansprakelijkheden die de coöperatie aangaat.

Is De Pit ook deelnemer in de coöperatie?

Nee. De Pit is een grootverbruiker en staat helemaal los van de coöperatie. De panelen van De Pit zijn onder een SDE+ regeling gelegd en staan dus juridisch helemaal los van de coöperatie.

Krijgt het lid ook de stroom opbrengst terug samen met de energie belasting?

De energiebelasting krijg je via je eigen energieleverancier terug. De opgewekte energie wordt verkocht door de coöperatie. Van de opbrengsten worden de kosten van de coöperatie betaald zoals administratie kosten, verzekering, service en onderhoud van de installatie en kosten van de netbeheerder.  Wat overblijft wordt uitgekeerd aan de leden.

Wat zijn de inkomsten van de coöperatie?

De coöperatie heeft inkomsten van de verkochte energie en van de ledenfee die een energieafnemer meestal betaald als een coöperatielid ook de energie afneemt van de maatschappij waar de coöperatie de energie aan verkoopt. Het is dus gebruikelijk dat de leden gezamenlijk de energie inkopen van dezelfde maatschappij die ook de stroom afneemt van de coöperatie.

Hoeveel gaat er concreet van de aanschafprijs naar De Pit?

In de presentatie is aangegeven dat de prijs van een paneel maximaal 320 euro zal zijn. Het verschil in de paneelprijs voor de coöperatieleden  en voor De Pit is ongeveer 100 euro zoals in de presentatie is aangegeven. Je kunt dus stellen dat je als koper ongeveer 1/3 paneel van De Pit zult sponsoren. Als je zelf vergelijkbare panelen zou kopen en laat installeren zou de prijs vergelijkbaar of hoger zijn geweest. De uiteindelijke prijs is echter afhankelijk van het totaal aantal verkochte panelen. Hoe meer panelen er verkocht worden hoe lager de prijs per paneel zal zijn.

Moet ik een nieuwe meter hebben als ik meedoe?

Omdat de panelen niet op je eigen dak liggen maar op het Oorlogsmuseum hoeft je installatie niet aangepast te worden. Deze extra kosten heb je dus niet en je meter heeft dus geen aanpassing nodig.

Moeten leveranciers meewerken aan de verrekening of zijn er ook die dat niet doen?

Energie leveranciers zijn niet verplicht om mee te werken aan de regeling. Er zijn er die hier niet aan meewerken. De partij die door de coöperatie wordt gecontracteerd werkt hier natuurlijk aan mee.

Hoe gaat de verrekening in zijn werk als je niet aansluit bij de energie leverancier die de coöperatie kiest. Wie verstrekt de gegevens?

De gegevens worden door de coöperatie verstrekt aan de door de coöperatie gecontracteerde Energie leverancier.  Deze verrekend de energie belasting middels de jaarlijkse eindafrekening direct met de leden. Indien leden geen klant zijn van de energie leverancier van de coöperatie dan moet de coöperatie een opgave doen van de opgewekte energie van betrokken lid en kopie van de belasting beschikking overhandigen. Dit lid gaat dan bij zijn eigen leverancier de energie belasting terugvragen. Vandaar dat het voor coöperaties gebruikelijk is om een vergoeding voor deze administratieve handeling te vragen.

Moeten de paneeldelen op dezelfde naam staan als het energiecontract waarmee de energiebelasting verrekend moet worden?

Ja, om de betaalde energiebelasting te kunnen verrekenen moet het energiecontract op dezelfde naam staan als de paneeldeel certificaten. Het contract met de coöperatie kan wel worden aangegaan op een en/of vermelding.